Waterstoffabriek Delfzijl grote stap dichterbij

Waterstoffabriek Delfzijl grote stap dichterbij

Consortium Nouryon en Gasunie wint EU-steun voor groen waterstofproject

Een consortium van Nouryon, Gasunie en vier partners ontvangt € 11 miljoen Europese subsidie voor hun voorgenomen groene waterstofproject ‘DJEWELS’, in Delfzijl. Het project is een koploper onder de verschillende waterstofinitiatieven die zijn gericht op het terugdringen van CO2-emissies en een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzamere, circulaire economie, aldus de bedrijven.

De subsidie wordt toegekend door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU), een partnerschap van de Europese Commissie en de industrie dat de ontwikkeling van nieuwe waterstoftechnologie. De 20 megawatt elektrolyser van Nouryon en Gasunie zou de eerste in haar soort zijn die op deze schaal in Europa wordt geïmplementeerd.

Bij het project zijn nog vier andere partners betrokken. McPhy levert innovatieve alkaline elektrolysers om hernieuwbare elektriciteit om te zetten in 3000 ton groene waterstof per jaar; BioMCN combineert deze waterstof met CO2 uit andere processen om hernieuwbare methanol te produceren. Dit levert een CO2-reductie op van 27.000 ton per jaar. DeNora levert daarnaast elektroden – een belangrijk onderdeel van de elektrolysetechnologie – en Hinicio is betrokken als consultant met een specialiteit in waterstof.

Nouryon en Gasunie plannen in 2020 een definitief investeringsbesluit voor de fabriek te nemen. Tegelijkertijd onderzoeken beide bedrijven mogelijkheden om de capaciteit van de installatie te verhogen van 20 MW tot 60 MW om te kunnen voldoen aan de vraag naar groene waterstof voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof.

Het project wordt ook ondersteund door € 5 miljoen subsidie van het Waddenfonds, een fonds dat investeert in projecten in Noord-Nederland.

De partners van het groene waterstofproject