Zeemanshuis Eemshaven energieneutraal

Zeemanshuis Eemshaven energieneutraal

Burgemeester Marijke Van Beek van de gemeente Eemsmond verwijdert gasmeter

Het Zeemanshuis in de Eemshaven heeft sinds deze week geen gasaansluiting meer. De gasmeter is op 5 oktober 2017 onder belangstelling van de sponsoren van het Zeemanshuis symbolisch door de burgemeester van de gemeente Eemsmond, mevrouw Marijke van Beek, verwijderd. Daarmee is het Zeemanshuis energieneutraal geworden. Tevens onthulde mevrouw Van Beek een bord met daarop de namen van de sponsoren 2017/2018.

In 2016 zijn op het hellend dak pal op het zuiden van het Zeemanshuis 48 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen genereren op jaarbasis ca 12000 kWh. Ruim voldoende om het stroomverbruik van het Zeemanshuis op te vangen. Sterker nog, door het optimaliseren van het energieverbruik en het nemen van energiebesparende maatregelen blijft het jaarlijks verbruik beperkt tot ca 8000 KWh. Er is dus capaciteit over.

Op het elektriciteitsnet waren de verlichting, de vloerverwarming en de koelvitrines aangesloten. De warmwatervoorziening, de vloerverwarming in de ontvangstruimte en de radiatorverwarming in de bovenruimte waren tot op heden afhankelijk van een gasaansluiting (combiketel) met een jaarlijks gasverbruik van ca 2500 m3.

De bestaande combiketel is verwijderd en vervangen door een Arotherm warmtepomp. Op deze waterpomp worden het bestaande vloerverwarmingssysteem in de ontvangstruimte en het radiatorsysteem in de bovenruimte aangesloten. Tevens omvat het systeem een boilervat voor warm tapwater. De verwarmingssystemen kunnen onafhankelijk van elkaar middels een app op afstand in- en uitgeschakeld worden. Zo kan de verwarming in de bovenruimte ingeval van gebruik s ’avonds een aantal uren eerder op afstand worden aangezet. Comfortabel en energiebewust. Ook is met de app het energieverbruik op elk moment te meten en kunnen storingen direct worden waargenomen. De installatie is geleverd door Menno Bos uit Appingedam.

Het geheel vergt een investering van € 15.000,- hetgeen het Zeemanshuis in een periode van 6 jaar denkt terug te verdienen. Daarmee is het Zeemanshuis geheel energieneutraal geworden.
De opbrengst van de zonnepanelen is voldoende om het Zeemanshuis volledig zelfvoorzienend te maken.

Tijdens de bijeenkomst heeft mevrouw Van Beek een gloedvol betoog gehouden over het gasvrij maken van het Zeemanshuis en het Zeemanshuis als voorbeeld gesteld voor het omgaan met energieverbruik. Menno Bos gaf uitleg over het werkingsprincipe van de installatie.

Over de sponsoren
Veel bedrijven in Delfzijl en de Eemshaven voelen zich nauw betrokken bij het Zeemanshuis en haar activiteiten. Dit werk kan niet plaatsvinden zonder sponsoring door het bedrijfsleven.
Mede dank zij de gulle giften die zijn gedaan en toegezegd, is het mogelijk geweest het Zeemanshuis verder te verduurzamen. Mevrouw Van Beek heeft het nieuwe bord 2017/2018 met daarop de namen van de sponsoren van het Zeemanshuis in deze bijeenkomst onthuld.

Burgemeester Marijke van Beek verwijdert symbolisch de gasmeter van het Zeemanshuis in de Eemshaven