Facts & figures

 • Overslag 4.176.000 ton
 • Oppervlakte: 1.310 hectare
 • Grond verkrijgbaar door erfpacht of koop
 • Beschikbaar: 357 hectare
 • Kadelengte Julianahaven: 1.950 meter
 • Kadelengte Beatrixhaven: 1.380 meter
 • Kadelengte Wilhelminahaven: 1.250 meter
 • Huidige diepgang: 11 meter
 • Toekomstige diepgang: 14 meter
 • Multimodale toegankelijkheid 
 • Milieuzonering: categorie 1-5

De Eemshaven

De Eemshaven is een relatief nieuwe haven. In 1973 wordt de diepzeehaven officieel geopend door H.M. Koningin Juliana. Inmiddels ontwikkelt de haven zich razendsnel tot logistiek knooppunt in de vaarroutes in Noordwest Europa. In hoog tempo vestigen bedrijven zich in het havencomplex.

De Eemshaven is een multimodaal complex met hoogwaardige industriële en logistieke faciliteiten. De haven biedt alle voorzieningen voor op- en overslag van bulkgoederen, zowel nat als droog. Met haar grote diepgang, korte transittijden en uitgebreide voorzieningen is de Eemshaven een volwaardige diepzeehaven. De haven heeft een moderne Roro-terminal en biedt alle faciliteiten voor de verwerking van containers.

Groningen Seaports heeft tevens het hoogwaardige bedrijventerrein Energy Park Eemshaven ontwikkeld om in te spelen op de toenemende vraag in de energiemarkt. De Beatrixhaven, in april 2008 geopend door H.M. Koningin Beatrix, is een havenbekken voor het shortsea-verkeer.

Belangrijkste industrieën

Eén van de belangrijkste industrieën in de Eemshaven is energie. Als de in aanbouw zijnde energiecentrales operationeel zijn, wordt ruim éénderde van alle Nederlandse energie in de Eemshaven geproduceerd. Ook recycling, agribusiness en logistiek zijn belangrijke sectoren in de Eemshaven.

De Julianahaven biedt faciliteiten voor op- en overslag van algemene lading, bulk producten en roro en de Beatrixhaven is een relatief nieuwe haven voor shortsea verkeer. Verder is de offshore windindustrie een erg kansrijke sector vanwege de goede ligging ten opzichte van de geplande offshore windparken en de aanwezige faciliteiten in de Eemshaven.

Buitenlandse bedrijven

Er zijn veel buitenlandse bedrijven gevestigd in de Eemshaven, zoals GDF/Suez, Tata Communications, Cement Sales North GmbH, AG Ems, RWE/Essent.

Nederlandse bedrijven

Tevens hebben veel Nederlandse bedrijven voor een vestiging in de Eemshaven gekozen, onder andere Holland Malt, Theo Pouw, Socar Holding, Nuon (Vattenfall), Koninklijke Wagenborg Groep, Wijnne Barends, Sealane Coldstorage, BKV Nederland BV, Vopak en Orange Blue Terminals.

Bereikbaarheid

Eén van de sterkste kanten van Groningen Seaports is de goede toegankelijkheid, zowel over water, de weg, per spoor als via de binnenvaart. De havens liggen strategisch gezien zeer gunstig binnen Noordwest Europa, tussen de mainports Rotterdam en Hamburg. De bereikbaarheid van de havens is uitstekend te noemen met een aanzienlijke diepgang. Bovendien zijn er door de congestievrije wegen en havens nauwelijks wachttijden.

Terreinen beschikbaar

Door de ligging, het aanbod van verschillende typen bedrijventerreinen, de aanwezige infrastructuur, de ruimte en de aantrekkelijke grondprijzen zijn de terreinen van Groningen Seaports uitstekend geschikt als vestigingslocatie. Terreinen voor permanent gebruik kunnen worden gekocht of in erfpacht worden genomen. In de Eemshaven is nog ruim 180 hectare beschikbaar.

Bezoekadres
Handelskade Oost 1
9934 AR Delfzijl

Tel.: +31 (0)596 640400
Fax. +31 (0)596 630464

KvKnr. 58141057
BTWnr. NL 852893048.B01


(c) Groningen Seaports NV
Realisatie: iVendo Marketing

Postadres
Postbus 20004
9930 PA Delfzijl
 

Links
Brainwierde Weiwerd
Havenvisie 2030
Eemsdelta Vastgoed
Seaports Xperience Center