Impressie

Groningen Railport

Groningen Railport in Veendam is één van de grootste Nederlandse binnenlandse rail terminals. Vooral voor containers is Groningen Railport (GRP) een belangrijk logistiek kruispunt tussen de mainports in het westen (Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen) en het noorden (Bremen, Hamburg). Groningen Railport is ook verbonden met de Europese tijdtabel van conventioneel railverkeer. Samen met de Groninger zeehavens - Eemshaven en Delfzijl - en de stad Groningen zelf, zorgt Groningen Railport voor een compleet noordelijk logistiek geheel.

Trimodale terminal

Groningen Railport is een trimodale terminal (bereikbaar via spoor, weg en water) en verwerkt zowel containers als ook conventionele lading. Groningen Railport voorziet in een totale logistieke dienstverlening naar zowel rederijen als transportbedrijven. Groningen Railport beschikt over vier opstelsporen van 750 meter lang, waarvan één dedicated is voor conventioneel spoorvervoer. De afhandeling van de containers wordt gedaan met reachstackers. Groningen Railport biedt laad- en losfaciliteiten alsmede ruime opslagmogelijkheden, ook voor geclassificeerde goederen. Opslaglocaties en/of andere logistieke knooppunten met een directe link naar Groningen Railport maken deel uit van de portfolio van Groningen Seaports.

Regionale container knooppunt

Traditioneel gezien worden met name landbouwproducten en producten uit de chemische industrie per container geëxporteerd via Groningen Railport. Deze industrieën hebben een groot aandeel in de uitgaande transportbewegingen. Bovendien arriveren er dagelijks containers met allerlei producten in Veendam via de haven van Rotterdam. In- en uitgaand containerverkeer gebeurt voornamelijk via het spoor. Jaarlijks wordt er op Groningen Railport ongeveer 60.000 TEU aan containers gehandeld. Het wagenladingverkeer wordt verzorgt door DB Schenker, de nieuwe naam van Railion.

IMS Veendam

Het distributiecentrum van IMS Veendam is een logistieke schakel tussen producenten en Groningen Railport. Goederen die wachten op verdere doorvoer worden opgeslagen in grote opslagloodsen met een totale capaciteit van meer dan 100.000 m2. Er worden ongeveer 10.000 containers per jaar geladen in deze opslagloodsen voor verzending naar binnenlandse of buitenlandse bestemmingen. IMS Veendam ziet zichzelf als een logistieke dienstverlener. Het distributiecentrum garandeert optimale overdekte opslagcondities. Het DC opereert in nauwe samenwerking met de spoor- en wegtransport afdelingen van IMS Veendam en andere transportbedrijven. De containertreinen naar en van Groningen Railport worden gereden door ACTS in opdracht van IMS Veendam.

Facts & Figures

 • Oppervlakte: 44 hectare
 • Rail terminal: 14 hectare
 • Vier 750-meter lange shuttle tracks
 • Overslagloods van 3.000 m2
 • Binnenvaartkade: 130 meter voor schepen tot 1.200 ton
 • 24-uurs douanedienst op locatie
 • Gemakkelijk bereikbaar via de A7-A28 en N33
 • Dagelijkse shuttle dienst met Rotterdam
 • Wekelijkse shuttles naar Amsterdam, Bremen, Hamburg en Antwerpen
 • Depotcapaciteit voor 2.000 containers
 • 100.000 m2 overdekte opslagcapaciteit

Bezoekadres
Handelskade Oost 1
9934 AR Delfzijl

Tel.: +31 (0)596 640400
Fax. +31 (0)596 630464

KvKnr. 58141057
BTWnr. NL 852893048.B01


(c) Groningen Seaports NV
Realisatie: iVendo Marketing

Postadres
Postbus 20004
9930 PA Delfzijl
 

E-mail
info@groningen-seaports.com

 

Links
Brainwierde Weiwerd
Havenvisie 2030
Eemsdelta Vastgoed

Volg Groningen Seaports
op Social Media