Avantium heeft gekozen voor het Chemie Park Delfzijl als locatie voor de nieuwe demonstratiefabriek voor zijn Mekong-technologie. De bouw van de demonstratiefabriek, met een capaciteit van ca. 10 ton monoëthyleenglycol (MEG) op plantaardige basis, ligt op schema en de opening staat gepland voor de tweede helft van 2019. Dit is een belangrijke stap bij het commercialiseren van de productie van plantaardig MEG, een fossielvrije grondstof voor producten als plastic materialen en textiel.
Avantium werkt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor hernieuwbare chemische oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare koolstofbronnen in plaats van fossiele grondstoffen. Zo’n technologie is bijvoorbeeld Mekong, dat een duurzaam en plantaardig alternatief vormt voor de productie van MEG. Dat wordt daarbij in één stap geproduceerd met industriële suikers als grondstof. Op dit moment wordt meer dan 99% van het MEG geproduceerd op basis van fossiele grondstoffen met een marktwaarde van ca. USD 25 miljard. De Mekong-technologie is erop gericht om plantaardig MEG te produceren dat chemisch identiek is aan fossiel MEG en dat concurrerend is ten aanzien van kosten en kwaliteit.
De bouw van de Mekong demonstratiefabriek is onderdeel van de strategie van Avantium waarbij wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling en opschaling van baanbrekende technologieën op het gebied van hernieuwbare chemische oplossingen. Een van de doorslaggevende factoren achter de beslissing om de Mekong-fabriek in Delfzijl te bouwen is een subsidie van EUR 2 miljoen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Deze subsidie is erop gericht de innovatie op weg naar een koolstofarme economie te versnellen.
Tom van Aken, Chief Executive Officer bij Avantium, zei hierover: “Ik vind de technologische vooruitgang van onze Mekong-technologie echt fantastisch. Ons plantaardige MEG heeft de potentie om bij de dagelijks gebruikte verpakkingsmaterialen en textielproducten de overstap te maken van fossiele naar plantaardige producten. Chemie Park Delfzijl is een uitstekende locatie voor de lopende ontwikkeling van onze Mekong-technologie. De regio is echt uitzonderlijk als het gaat om de ondersteuning van duurzame technologie en beschikt over de hoogopgeleide en betrokken arbeidskrachten die we zo nodig hebben voor het commercialiseren van onze Mekong-technologie.”
Zanna McFerson, Managing Director Renewable Chemistries at Avantium, zei hierover het volgende: “Avantium boekt stevige vooruitgang bij de ontwikkeling van samenwerkingsmogelijkheden binnen de Mekong-waardeketen om op die manier te zorgen voor een volwaardige en wereldwijde commercialisering van de technologie. Wij werken samen met belangrijke partners aan de technische validatie van onze Mekong-technologie en parallel daaraan boeken we stevige vooruitgang als het gaat om de commercialisering. Wij zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met mogelijke licentiepartners wereldwijd die de stap willen zetten naar een significante groeimarkt met een duurzame plantaardige optie.
De Mekong-demonstratiefabriek wordt gerealiseerd dichtbij de Dawn Technology™ pilot bioraffinaderij van Avantium waar glucose en lignine worden geproduceerd op basis van non-food biomassa. Patrick Brouns, gedeputeerde in Groningen, is er erg blij mee dat Avantium voor de nieuwe fabriek wederom heeft gekozen voor Chemie Park Delfzijl. Brouns hierover: “Avantium brengt innovatie en hernieuwbare chemische oplossingen naar de regio en creëert daarmee ruimte voor hooggekwalificeerde banen. Zoals aangegeven bij onze ambitie voor Chemport Europe willen we Chemie Park Delfzijl in de periode tot 2030 doorontwikkelen tot een van de meest duurzame chemische clusters in Europa.”
Gedeputeerde Patrick Brouns (provincie Groningen) heeft zojuist de cheque overhandigd aan Tom van Aken (Avantium)