Eneco Bio Golden Raand in Delfzijl aan het begin van de zomer operationeel
Vandaag hebben AkzoNobel Industrial Chemicals en energiebedrijf Eneco een overeenkomst ondertekend voor de levering van duurzame energie uit de nieuwe biomassacentrale Eneco Bio Golden Raand te Delfzijl. Na opening van de centrale zal ongeveer de helft van de opgewekte duurzame elektriciteit aan het concern worden geleverd. Het gaat om circa 10 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van AkzoNobel Industrial Chemicals in Nederland. Ook in Delfzijl staat een vestiging.
De nieuwe biomassacentrale op industrieterrein Farmsum te Delfzijl is met een capaciteit van 49,9 Megawatt de grootste en meest efficiënte biomassacentrale in de Benelux. De elektriciteitscentrale zal een groot deel van de bedrijven en woningen in de omgeving Delfzijl van duurzame energie voorzien. De centrale, die als materiaal snippers van gerecycled hout gebruikt, is half juli bedrijfsklaar en biedt werkgelegenheid aan 30 medewerkers.
De bouw van een grote bio-energiecentrale past in de strategie van Eneco om de energievoorziening te verduurzamen. Het bedrijf produceert een steeds groter deel van de elektriciteit voor haar klanten met windturbines, zonne-installaties en biomassa. De centrale in Delfzijl betekent voor Eneco een flinke stap voorwaarts. Bio Golden Raand produceert voor 120.000 huishoudens duurzame energie, net zoveel elektriciteit als het Prinses Amaliawindpark op de Noordzee.
AkzoNobel en Eneco zijn enthousiast over de mogelijkheden van de nieuwe centrale. Als leider van de sector chemie in de Sustainability Index van het Zwitserse onderzoeksbureau SAM, kijkt AkzoNobel bij de verduurzaming van haar productieprocessen naar de gehele keten, van leverancier tot klant. Verduurzaming van de energievoorziening is daar een belangrijk onderdeel van. Voortdurend wordt gezocht naar mogelijkheden om nog duurzamer te produceren, grondstoffen efficiënt in te zetten en zo tegelijk besparing te realiseren.