Overzicht berichtgeving Groningen havens februari 2024

Overzicht berichtgeving Groningen havens februari 2024

Megagrote batterijen van RWE

RWE is begonnen met de bouw van haar eerste grootschalige batterijproject in Nederland. In de Eemshaven gaan 110 lithium-ion batterijrekken het Nederlandse elektriciteitsnet helpen te stabiliseren. Wanneer de productie van de windturbines in de Eemshaven hoog is en de consumptie van energie laag, zullen de batterijen met een opslagvermogen van 41MWh ervoor zorgen dat de energie niet teloor gaat.

https://innovationorigins.com/nl/rwe-start-bouw-van-grootschalig-batterijopslagproject-in-nederland/

https://dvhn.nl/economie/RWE-bouwt-batterijopslag-in-Eemshaven-28890817.html

https://www.europoortkringen.nl/rwe-start-aanleg-batterij-in-eemshaven/

 

Wind op zee

De ontwikkelingen in offshore energie blijven doorgaan. Fugro gaat in april beginnen met geofysische onderzoeken voor Nederlandse offshore wind zones. Dankzij het innovatieve schip van Fugro heeft het bedrijf het contract van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) binnen. Ook Google investeert in windenergie op zee: om in 2030 CO2-neutraal te zijn, is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Shell en Eneco. Naast de waterzuiveringsinstallatie gaat het bedrijf nu dus ook eigen groene energie opwekken.

https://windpowernl.com/2024/02/06/fugro-wins-geophysical-survey-contract-for-doordewind-offshore-wind-farm-zone/

https://www.dutchitleaders.nl/news/420469/google-start-offshore-windprojecten-met-shell-en-eneco

https://www.zeelandnet.nl/nieuws/google-koopt-groene-stroom-voor-datacenters-bij-eneco

 

Terugblikken op de Fremantle Highway

Naar aanleiding van de brand op de Fremantle Highway heeft de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders bekendgemaakt dat regels voor zeevervoer van elektrische auto’s aangescherpt dienen te worden. Betrokkenen willen dat de Kustwacht en Meldkamer Noord-Nederland meer samen gaan werken om miscommunicatie in de toekomst te voorkomen. Het schip, dat tijdelijk opgevangen was in de Eemshaven, kan door beperkte schade naar verwachting nog wel gerepareerd worden.

https://www.brandveilig.com/columns/leo-porrio-scheepsramp-anno-2023-73903

https://www.gic.nl/nieuws/hulpverlening-rondom-fremantle-highway-verliep-verwarrend

 

Belangstelling industrieterreinen

Groningen Seaports kreeg RTV Noord op bezoek om te vertellen over de belangstelling voor de terreinen in Delfzijl en de Eemshaven. De reden waarom er zo veel interesse is, komt door het gebrek aan grond in Nederland voor zware industrie. Ondanks deze interesse is er toch bezorgdheid over het investeringsklimaat, door toegenomen onzekerheid voor bedrijven (over o.a. hoge energie-, bouwkosten en hogere rentestand) is het onzeker in hoeverre bedrijven in staat zijn de plannen uit te voeren.

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1129658/ongekende-bloei-op-industriegebied-delfzijl-maar-gaan-de-plannen-ook-door

https://www.europoortkringen.nl/zorgen-konig-over-investeringsklimaat/

 

Met de ferry naar Scandinavië

GroenLinks wil graag dat er weer een verbinding komt tussen de Eemshaven en de haven van het Noorse Kristiansand. Deze laat echter weten geen ruimte te hebben in de havens. De toekomst van de veerdienst staat dan ook zeer onder druk. Door het faillissement van Holland Norway Lines eerder dit jaar, verdween de verbinding.

https://lc.nl/economie/Ferry-Eemshaven-Kristiansand-van-de-baan-28882921.html

https://www.westerwoldeactueel.nl/2024/02/05/groenlinks-dringt-aan-op-redding-veerverbinding-eemshaven-kristiansand/